lördag 31 januari 2009

Raki, det naturliga valet till kräftor?


Idag har delar av redaktionen testat den turkiska nationaldrycken Raki. Raki är en klar spritdryck med tydlig anissmak. Av någon anledning är anissprit mycket populärt i hela medelhavsregionen. Grekland har sin ouzo, Italien sin sambucca, Frankrike sin pastis och Turkiet sin raki. Det finns en uppsjö olika rakifabrikat men redaktionen har valt att endast testa Yeni Raki som säljs på systembolaget (299kr/700ml, nr 94).


Turkar dricker i regel sin raki utblandad med vatten. Att blanda ut raki med vatten är ganska roligt eftersom spriten då går från helt klar till att bli vit. Redaktionen tycker dock att det är en styggelse att blanda ut sprit så vi avstod.



Hur smakar raki?

Som ovan nämts smakar raki anis. Drycken har dessutom en mycket påtaglig, för att inte säga påträngande sötma. Har man smakat ouzo eller sambucca vet man hur raki smakar.


Passar raki i bastun?

Nej. Raki är alldeles för söt för att passa i bastun. Sprit i bastun skall vara sträv och manlig. Inte söt och lakritssmakande.


Passar raki till kräftor?

Kräftor kommer ofta från Turkiet och eftersom Raki också kommer från Turkiet kan man lätt dra den helt felaktiga slutsatsen att Raki och kräftor skulle gifta sig smakmässigt. Så är inte fallet. Anissmaken skulle fulkomligt dränka de fina dilltonerna i kräftköttet.


När ska man dricka raki?

Man ska dricka raki om man tycker om lakrits. Annars bör man undvika raki. Eftersom raki är relativt alkoholstarkt (ca 45 vol. procent) passar drycken bra om man tycker att det är roligt att tända eld på sin sprit innan man dricker den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

 
Bloggtoppen.se